Golfen på filmduken

Den ofrivillige golfaren med Lasse Åberg i huvudrollen. Bild från tv.nu

Golf är en sport som är känd och representerad över hela världen. Som i många andra sporter men kanske särskilt inom golfen finns en speciell atmosfär och kanske är det därför som sporten har hamnat på filmduken flertalet gånger i diverse olika filmer. Oavsett anledning finns det många filmer med temat golf som är absolut sevärda och nedan har vi listat några som du absolut måste kika in om du inte redan har sett dem.

 

Den ofrivilliga golfaren

Klassikern av alla kanske många skulle säga, en riktig kultfilm från 1991 som med Lasse Åberg i huvudrollen är en av de klassiska filmerna i Sällskapsresan. Här spelar Åberg Stig-Helmer som får ett erbjudande där han under en vecka ska lära sig att spela golf för att slå klubbchefen Bruno Anderhage. För att lyckas med denna bedrift beger han sig till golfens hemland Skottland för att lära sig spelet. En komedi som med både internskämt inom sporten samt skämt som den icke spelande förstår gör filmen sevärd för alla. Precis som alla filmer från Sällskapsresan innehåller även denna film den där humorn som bara finns i dessa filmer.

 

Happy Gilmore

Återigen en komedi som har Adam Sandler i huvudrollen. Här ser vi hockeyspelaren Happy Gilmore som kan skjuta hårt som sjutton men däremot dras med aggressionsproblem och dessutom är en dålig skridskoåkare. När han tillslut inte platsar i hockeylaget längre byter han sin hockeyklubba mot en golfklubba för att kunna vinna tillbaka hans farmors hus som hon förlorat. I denna film ser vi galen humor som den bara kan bli med Adam Sandler i huvudrollen.

The Greatest Game Eveer played

Denna film från 2005 är baserad på en verklig historia. Här ser vi Francis Ouimet som 1913 blev den första amatören som vann proffstävlingen US Open där han dessutom besegrade legenden Harry Vardon. Denna film är både snyggt filmad, känslosam och inspirerande för alla.

 

Caddyshack

En komedi som inte bara bör ses av golfare eller den sportintresserade. Här ser vi även klockrena biroller med kända skådespelare så som Bill Murray, Rodney Dangerfield och Chevy Chase. I filmen ser vi Sanny Noonan som jobbar som caddy på Bushwood  Country Club för att få ihop pengar till College. Inte världens lättaste uppdrag när både spelare, gäster, personal och klubbens ägare är rent av galna. En rolig film som absolut bör ses av alla.

 

Tin Cup

Denna film från 1996 ser vi Kevin Costner spela det före detta golfproffset Ron McAvoy, även kallad ”Tin Cup”. Detta är en av Costners bästa roller och filmer utspelar sig genom att Ron ger en golflektion till Dr. Molly Griswold som han självfallet fastnar för direkt. Problemet är bara att hon redan är tillsammans med hans rival, golfproffset David Simms. För att försöka få sin kärlek på fall ställer han upp i proffstävlingen US Open och därmed försöka att besegra sin rival. En film som är både välgjord och rolig där man också kan se ett flertal riktiga golfproffs bland skådespelarna. En film väl värd att se även för den som är insatt i golf.