Kända golfspelare i Sverige

I Sverige har golf under lång tid varit en populär sport och vi har också tagit fram flera spelare som har blivit riktigt framgångsrika och slagit igenom med storm internationellt. Några av dessa är Annika Sörenstam, Henrik Stenson, Jesper Parnevik, Alexander Norén, Anna Nordqvist, Helen Alfredsson, Catrin Nilsmark med flera.

Annika Sörenstam

Annika är tveklöst den som är vårt lands mest framgångsrika golfspelare genom tiderna. Över lag tillhör hon de mest kända golfarna över hela världen. 1992 debuterade hon som proffs och därefter har framgångarna bara rullat in, dock inte utan hårt jobb såklart. Det stora genombrottet kom egentligen 1995 då hon vann US Open där hon även vann året därpå. Under sin karriär kammade Annika hem hela 86 segrar varav 8 av dessa var majors. Hon har även vunnit folkets Jerringpris två gånger åren 1995 och 2003 samt svenska dagbladets bragdmedalj har hon erhållit. Efter sin karriär grundade hon Annika Acadamy, en golfskola i USA för ungdomar med siktet på majors. Annika är en av få kvinnor som fått delta i en PGA-tävling (för män), 2003 där hon tyvärr missade cutten.

 

Henrik Stenson

Den mest framgångsrike manliga golfspelaren vi har i Sverige är Henrik Stenson. Han debuterade som proffs 1998 och efter det har han tagit hem 15 segrar varav fyra av dessa är på den amerikanska PGA-touren. Hans mest framgångsrika år är utan tvekan 2013 då han kom tvåa i The Open Championship samt bara några veckor senare kom trea i PGA-mästerskapen. Utöver detta kammade han hem några vinster under PGA-touren samt Europatouren, vilket gjorde att han seglade upp till en tredje plats på världsrankingen vilket är den högsta rankingen en svensk manlig golfspelare har haft rent historiskt.

 

Jesper Parnevik

Efter Henrik Stenson ser vi Jesper Parnevik som den näst bästa manliga golfspelaren vi har i Sverige. Under sin karriär har han hunnit med 13 segrar där fem av dessa är under den amerikanska PGA-touren. Under två tillfällen har han varit tvåa i The Open Championship, åren 1994 samt 1997. Båda gångerna har han legat i ledningen under tävlingen ändå tills det sista hålet där han spelat bort sig. Jesper Parnevik är vi också vana att se i programmet ”Parneviks” där ett tv-team följer hela Parnevik familjen när de tar emot kända gäster i deras hus. Han har även en dotter, Peg Parnevik, som har slagit igenom i musikbranschen här i Sverige framförallt.

 

Alexander Norén

Alexander Norén är en annan känd golfspelare vi har vi Sverige och som i högsta grad är aktiv. Han började sin karriär på Bromma Golfklubb och började sin professionella karriär 2005. Han har fyra segrar i Europatouren, European Masters 2009, Wales Open 2011, Nordea Masters 2011 och 2015. En handledsskada stoppade honom under 1,5 år men efter uppehållet var han återigen tillbaka på golfbanan och fortsatte sin klättring på världsrankingen. I Sverige fick han sitt stora genombrott på Nordea Masters 2011 då han till slut vann med hela sju slag före tvåan. 2015 var det betydligt tightare på leaderboarden inför den sista dagen men han lyckades ändå stå emot trycket och vann med fyra slag ner till tvåan Sören Kjeldsen.