Sundbyholm –En vacker oas i Eskilstuna

Sundbyholm ligger ungefär en mil norr om Eskilstuna och är en fantastisk oas och besöksmål. Här finns en hel del att upptäcka i form av den fantastiska slottsmiljön, hamnen är ett perfekt besöksmål en varm sommardag och gillar man trav finns en välskött travbana där det även regelbundet anordnas tävlingar i ridsport. Självklart finns en hel del annat att göra i detta fantastiska lilla samhälle. Läs mer på eskilstuna.se/sundbyholm.

 

Sveriges bästa hamn

Under de varma sommardagarna är Mälarens vatten med sina öar och naturreservat perfekt för härliga utflykter. Ett besök på stora utomhusbadet med sin sandstrand och likaså Sundbyholms gästhamn är väl värt. Hamnen har dessutom under flera år blivit utsedd till Sveriges bästa hamn vilket inte är fy skam. Här kan man både äta gott, ta sig en fika eller bara beskåda det aktiva båtlivet.

 

Är man själv båtvan kan man självklart ge sig ut för att beskåda den fantastiska skärgården på egen hand. Annars finns Redderi Mälarstaden som erbjuder båtturer och kryssningar. Vad sägs som en tur mes M/S Tor där du på tre timmar tar dig ut på Mälaren samtidigt som du avnjuter en härlig räkfrossa till tonerna av en trubadur? S/S Gerda tar hela 40 personer och tar dig ut på Eskilstuna ån för en härlig tur. Flera olika turer finns att boka för den som är intresserad av att beskåda samhället från vattnet.

 

Sundbyholms slott

Sundbyholms slott bjuder på en fantastisk miljö hela året och här kan du boka din konferens, företagsfest, romantiska bröllop eller bara njuta av en mysig helgweekend. På slottsområdet finns olika hotellbyggnader där man sover gott i de sköna bäddarna. Slottsrestaurangen erbjuder god à la carte samt stor afternoon tea som är väl värd att prova. Sundbyholms slott är den perfekta resorten med både konferenshotell och konferensanläggning samt lämpligt belägen i hjärtat av Mälardalen ca 1 timme från Stockholm.

 

Under medeltiden var slottet ett klostergods som ägdes av Eskilstuna johanniterkloster men efter reformationen 1527 drogs egendomen in och blev kungsgård. 1627 fick riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm egendomen som donation och under hans tid byggde man en ny huvudbyggnad. Från 1700-talet drevs godset av flera olika arrendatorer och under 1900-talets början övergick slottet till att bli Eskilstuna stads ägo. På 50-talet började man att restaurera slottet till att bli en konferensanläggning och är numera i privat ägo.

 

Sundbyholms travbana

En välskött travbana som regelbundet arrangerar tävlingar i trav finns belägen i Sundbyholm. Här kan man ta en bit mat medan man spelar på travhästar. Under hösten 2012 anlade man även en bana för ridsport på travets innerplan. Här arrangerar man numera även tävlingar i ridsport på hög nivå och under 2016 anlade man ytterligare en bana man kallar för ”Gilla Häst-banan”. Anläggningen klassas idag att vara av internationell karaktär och under 2017 arrangerar man SM i hoppning. Ett flertal tävlingar är inbokade varje år, så vill man se de bästa ridsportekipagen vi har i Sverige tävla så ska man absolut ta sig till Sundbyholms travbana när någon ridsporttävling går av stapeln.